رکود و نابسامانی در بازار ملک، عامل کاهش گردش نقدینگی
فرشید پورحاجت دبیر کانون سراسری انبوهسازان میگوید: در اقتصاد نابسامان و بی ثبات، گردش نقدینگی کاهش و تهاتر در شکلهای مختلف رواج می یابد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتحادیه تعاونی های عمرانی شهر تهران،امروزه خریداران و فروشندههای ملک به جای انجام معامله نقدی، مایل به استفاده از روش معاوضه یا تهاتر شده اند تا بتوانند هزینههای جانبی معاملات خود را در رکود تورمی بازار کاهش دهند. کارشناسان و فعالان بازار مسکن دلایل متعددی را برای افزایش تعداد معاملات تهاتری در بازار مسکن مطرح می کنند.
فرشید پورحاجت دبیر کانون سراسری انبوهسازان در گفتگو با خبرنگاراین اتحادیه درباره دلایل اقبال به تهاتر در حوزه مسکن و اهمیت گردش نقدینگی در این بازار توضیح داد.
دبیر کانون سراسری انبوهسازان گفت: ارتباط گسترده صنعت ساختمان با صنایع و بخشهای مختلف اقتصادی بر همه مبرهن است . این تاثیر گسترده موجب تحرک سایر بخشهای اقتصادی و صنایع مختلف می شود. از این رو صنعت ساختمان یک صنعت پیشرو در اقتصاد کشور است.
وی توضیح داد: که تهاتر در بازار در واقع تبادل کالا به کالا است که امروزه مورد اقبال قرار گرفته و حوزه مسکن هم به تاثی از اقتصاد کشور از ابزار تهاتر در بازار استفاده می کند.
پور حاجت در ادامه گفت: تهاتر زمانی مورد توجه و استفاده قرار می گیرد که ثبات اقتصادی در یک حوزه کالایی وجود نداشته باشه و نقدینگی در دست خریدار و فروشنده نباشد و به این ترتیب فروش کالا به کالا صورت می گیرد . در بازار مسکن هم به دلیل کمبود نقدینگی در دست تولیدکنندگان مسکن شاهد این رخداد هستیم.
به گفته وی ترویج تهاتر زمانی است که ابزارهای مالی موجود در بازار قادر به تامین نیاز بخش تولید نیست و تولیدکننده مجبور به استفاده از تهاتر است. تهاتر ملک در شکلهای مختلف انجام می شود مثل واگذاری و یا تعویض واحدهای مسکونی مشابه و یا خرید مصالح ساختمانی مورد استفاده در پروژه های ساختمانی و یا حتی گاهی می تواند بین حق العمل و حق السعی استادکاران و پیمانکاران جزیی باشد که در پروژه های ساختمانی فعالیت دارند.
دبیر کانون سراسری انبوهسازان معتقد است در شرایط کنونی کمبود نقدینگی و رکود بازار، تهاتر بین واحد تولید شده با مصالح ساختمانی در اقتصاد مسکن که توسط بنگاههای تولیدی بزرگ و یا کوچک رخ می دهد ، گریزناپذیر است. در واقع در اقتصاد نابسامان کنونی و رکود در بازار مسکن ، تهاتر می تواند مورد توجه و کمک کننده باشد .
پور حاجت تاکید کرد: رشد نقدینگی در بازار مسکن اتفاق مبارکی است. البته به شرطی که نقدینگی در خدمت تولید مسکن و موجب گردش نقدینگی شود. در غیر اینصورت تبعات خاص تورمی خواهد داشت . وی دلیل مهم و اصلی تجربه سونامی و تورم های سنگین در اقتصاد کشور ، بویژه در حوزه مسکن در سالهای گذشته را، عدم توانایی در هدایت نقدینگی ها به سمت تولید مسکن دانست.
دبیر کانون سراسری انبوهسازان در پایان تصریح کرد: هدایت نقدینگی ها به سمت تولید مسکن و گردش نقدینگی در این بازار همواره مورد توجه تولیدکنندگان مسکن و خواست و دغدغه آنها بوده، در حالی که دولتها اهمیت چندانی به این سیاست مهم اقتصادی در بخش مسکن نداده اند.
پیشتر حسام عقبایی، نایب رییس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران با توجه به رواج تهاترملکی در کشور، به مردم یک توصیه حقوقی کرده بود. عقبایی تاکید داشت که بهتر است مردم برای جلوگیری از مشکلات حقوقی این نوع معاملات، برای هر کدام از پلاکهای ثبتی قراردادی جداگانه ثبت کنند تا در صورت بروز هرگونه اشتباه یا مشکل حقوقی بتوانند برای هر پلاک جداگانه اقامه دعوی کنند.