نگاه سرمایه ای به مسکن. درست یا غلط؟
چندی پیش معاون وزیر راه و شهرسازی گفتن، مردم به اشتباه به بازار مسکن به عنوان محل ذخیره سرمایه های خود می نگرند. این اظهار نظر، بهانه صحبت ما با آقای دکتر خشایار باقرپور مدیر عامل اتحادیه تعاونی های عمرانی شهر تهران شد . آیا با توجه به شرایط اقتصادی موجود ، نگاه سرمایه ای به مسکن در جامعه درست است؟ و اینکه اگر رفتاری اشتباه هست، متولی مسکن چقدر در تغییر آن و ارایه راهکار خود را مسیول دانسته است؟
به گزارش اتحادیه تعاونی های عمرانی شهر تهران، آقای دکتر خشایار باقرپور مدیر عامل اتحادیه تعاونی های عمرانی شهر تهران در پاسخ به این سوالات می گوید ،
بسياري از رفتارها و تفكرات اجتماعي ريشه عميق در فرهنگ دارند كه خود متأثر از بسياري پارامترها نظير سوابق تاريخي، سطح سواد، هوش هيجاني، عملكرد حكومتها، شاخصه هاي اقتصادي، آلترناتيوها، دسترسي به تكنولوژي و … ميباشد.
نگاه سرمايه اي به مسكن در جامعه ايراني هم يكي از همان موارد است و بررسي تك بعدي اين پديده ثمري ندارد.
وی افزود ، تغيير اين رويكرد نسبت به مسكن از يك كالاي سرمايه اي به كالايي مصرفي در افراد جامعه ، اتفاقي خوشايند و كاهش دهنده بسياري از التهابات اجتماعي و اقتصادي و مؤثر بر ميزان دغدغه ها و استرسهاي ايشان خواهد بود.
قضاوت راجع به صحت يا عدم صحت اين مسئله در گذشته و حال دردي دوا نخواهد كرد. چرا كه هر چه بوده و هست، معلول علتهاييست كه حركت به سمت اقتصاد مدرن ، مستلزم تغيير در همان علتها و ريشه هاست.
نقش پررنگ دستگاه هاي متولي مسكن هم، علي رغم اهميت بالای این موضوع، به تنهايي هيچ هدفي را محقق نخواهد ساخت. چه بسا مجموعه حكومت بايد فرآيندهايي هدفمند و برنامه ريزي شده را طي يك تا دو نسل تدوين و اجرا نمايند تا بتوان اين تحول را در فرهنگ رقم زد.
به این ترتیب متوليان مسكن مكلف به ايجاد زيرساختهاي فيزيكي اين برنامه، از طريق تحریک و ایجاد رشد توليد و اشباع بازار خواهند بود. دستگاه هاي اقتصادي هم ميبايست به موازات آن راهكارهاي عملياتي براي برون رفت از معضلات پولي و تورم را دنبال كنند. و نهايتا متصديان فرهنگي، آموزشي و رسانه ها در كنار هم، به تغيير باورها و مسير فكري آحاد افراد جامعه، به خصوص نسل جديد و نسل بعدي بپردازند. تنها در یک برنامه ریزی منسجم و یکپارچه می توان به این هدف فرهنگی رسید.
هيچيك از اين اركان به تنهايي معجزه اي در اين حوزه ايجاد نخواهد كرد و توقع دستيابي به آن، در كوتاه مدت نيز، رؤيايي پوچ و واهي است.