پاشنه آشیل صنعتیسازی مسکن
نمایشگاه و کنفرانس بینالمللی شهر هوشمند محلی برای ارائه آخرین دستاوردهای فناوری روز در حوزه شهرهای هوشمند، ایجاد انگیزه برای سرمایهگذاری بخشهای مختلف خصوصی و تعاونیها، ایجاد فضا و بستر مناسب برای حضور شرکتهای دانشبنیان بهمنظور بهرهگیری بیشتر از علوم و فنون روز و ارتقای روشهای علمی شهر هوشمند بود که ۱۱ تا ۱۳ تیرماه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران و به نقل از دنیای اقتصاد، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران در حاشیه این نمایشگاه در خصوص موقعیت ایران در صنعتیسازی و هوشمندسازی نسبت به کشورهای دیگر گفت: ما در زمینه تامین مصالح موردنیاز برای ساخت مسکن از شرایط مناسبی برخوردار هستیم. ما بیش از ۹۵درصد مواد و ضروریات صنعت ساختمان را در داخل کشور تولید و تامین میکنیم. یعنی از بابت تامین مواد اولیه با مشکلی مواجه نیستیم. اما در زمینه فناوریهای نوین ساختوساز از دنیا بسیار عقب ماندهایم. این امر سبب شده تا صنعتیسازی در کشور ما آن طور که باید و شاید، رشد پیدا نکند. حتی در مدلهایی که هم اکنون در دست اجرا هستند از روشهایی قدیمی استفاده میشود. اکنون دنیا در این زمینه به سوی مقاومسازی، ایمنسازی، افزایش سرعت ساخت، کاهش وزن سازه، کاهش هزینه تمام شده، ماندگاری سازه و… پیش میرود که ما در این حوزهها در حال در جا زدن هستیم.
به باور دکتر خشایار باقرپور، اتخاذ سیاستهای نادرست دستاندرکاران این بخش، مهمترین دلیل عدمپیشرفت است، زیرا متولی ورود فناوریهای نوین ساختوساز، مسوولان بخش مسکن کشور هستند. حتی اگر سیاستهای لازم در این زمینه اجرا شوند و شاهد ورود فناوریهای به روز در این حوزه باشیم، بیشک به هدف افزایش سرعت ساختوساز و کاهش هزینه تمام شده دست مییابیم.
وی با تاکید بر اینکه صنعتیسازی دارای دو مقوله سرعت اجرا و کاهش هزینه است گفت: مدیریت هزینهها یکی از مسائل مهم صنعت ساختوساز مسکن در کشور است، چراکه استفاده از روش سنتی برای تولید مسکن نهتنها سبب افزایش مدتزمان ساخت شده، بلکه هزینهها را نیز افزایش میدهد.
این فعال حوزه ساختوساز با بیان اینکه استفاده از فناوریهای نوین سه اصل سرعت، افزایش کیفیت و کاهش هزینهها را در پی خواهد داشت، افزود: خواب سرمایه یکی از مشکلات اصلی سرمایهگذاران در حوزه بخش مسکن در روش سنتی است اما در روش صنعتی سازی، ساخت مسکن در مدتزمان کوتاهتری انجام میشود و علاوه بر اینکه مدتزمان خواب سرمایه سرمایهگذار کاهش مییابد و دیگر نیازی به تحمیل هزینههای اضافی نیست، بلکه این اطمینان خاطر برای خریدار ایجاد میشود که در بازه زمانی کمتری صاحبخانه خواهد شد.
وی در خصوص هوشمندسازی نیز گفت: معمولا در کشور در این تکنولوژیها فاصله معناداری با جوامع پیشرفته داریم که در خیلی از حوزهها نیز چنین فاصلهای وجود دارد اما مهم این است که به کدام طرف حرکت میکنیم. ما در بسترهای آنلاین و سامانهها، توسعه بسیار خوبی داشتیم و بسیاری از خدمات برخط شده است. اینها همه ریز فاکتورهایی هستند که نشان از حرکت به سمت هوشمندسازی در سبک زندگی به عنوان عام در جامعه میدهند. البته هوشمندسازی در بحث شهرسازی و صنعت ساختمان نیز اتفاق خواهد افتاد و حتما قشر فرهیخته جامعه میتوانند با سرعت بیشتری این موضوع را رقم بزنند که البته باید این موضوع در سطح جامعه نیز فرهنگسازی شود.
باقرپور در خصوص موانع راه نیز گفت: یکی از زیرساختهای موردنیاز اینترنت است که با تمام وجود آن را حس میکنیم و نکته بعدی تامین منابع مالی است که یکی از ظرفیتهای بسیار خوب این بخش ظرفیتهای بخش تعاون است که میتوان مشارکت عمومی مردم در تامین منابع مالی پروژهها را از این طریق جلب کرد.
وی در بخش دیگر سخنانش در خصوص ضرورت ساماندهی پیشفروش با استفاده از هوشمندسازی گفت: در قانون مصوبهای در سال ۱۳۸۹ در خصوص ساماندهی پیشفروش مسکن و ساختمان داریم که این مصوبه با توجه به حرکت مشارکت جمعی مردم در تعاونیها، هم شامل آنها میشود و هم شامل آنها نمیشود و متاسفانه برخی مجموعههایی که میخواستند قانون را دور بزنند زیرساخت تعاونی را انتخاب کرده و شرکتی را با این عنوان خریداری یا ثبت کرده و پروژههای واهی را عرضه میکنند. البته عموم افراد جامعه نیز با نکاتریزی که باید مورد سنجش و ارزیابی قرار میگرفت آشنایی ندارند از همین رو ما در اتحادیه سعی کردیم مردم را با آن مسائل آشنا کنیم. معمولا آن شرکتها از دریچه اغوا کردن افراد وارد میشوند و قیمتها را بسیار پایینتر پیشنهاد میکنند. مردم باید زیرساختهای پروژهها مثل مالکیت عرصه زمین، پروانه پروژه که ساختار مشخصی هم دارد را رویت و به آن دقت بیشتری داشته باشند. ما حتی تاکید کردهایم مردم از نهادهای ذیربط نیز استعلام بگیرند، ولی متاسفانه فعلا هنوز این مجموعهها در حال فعالیت هستند و سرمایههای مردم را از دستشان در میآورند.
این فعال ساختوساز در بحث هشدارهایی که اتحادیه به شهروندان داده است گفت: این وظیفه انسانی است که اگر جایی تخلفی صورت میپذیرد اطلاعرسانی شود. ما هم با توجه به شأن نظارتی که در قانون برای اتحادیهها تعریف شده تخلفاتی را که در این حوزه دیدهایم به مراجع حاکمیتی در اداره کل تعاون، وزارتخانه و نهادهای ذی ربط که مسوولیتدار این حوزه هستند اطلاع دادهایم.
باقرپور گفت: ما اطلاعات تخلفات را به مراجع ذیصلاح دادهایم و آنها نیز مسیر قانونی خود را طی میکنند معمولا اینگونه فرآیندها زمانبراست البته ما نیز از طریق اصحاب رسانه این موضوع را مطرح و اطلاعرسانی کردهایم تا مردم آگاهی بیشتری پیدا کرده و مورد سوءاستفاده قرار نگیرند.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران در نهایت در خصوص بحث حمایت اتحادیه از افرادی که دچار مشکل با تعاونیها میشوند گفت: در بند ۹ ماده ۴۳ قانون بخش تعاون تصریح به این موضوع دارد که اتحادیهها میتوانند برای داوری و حل اختلاف بین افراد و شرکتهای تعاونی ورود پیدا کنند و لزومی هم ندارد که حتما شرکت تعاونی عضو اتحادیه باشد یا نباشد. ما در ساختمان مرکزی اتحادیه دو شعبه حل اختلاف و رسیدگی بین دعاوی اشخاص و شرکتهای تعاونی داریم و پروندههای زیادی در آنجا تشکیل شده است که با اتاق تعاون ایران هم در این زمینه هماهنگیهای لازم را داریم و تقریبا به نوعی زیر نظر اتاق تعاون ایران این اقدامات را انجام میدهیم.