وزارت مسکن و شهرسازی مسئول ایمنی و پیشگیری از ساخت و سازها در مناطق پر ریسک
مدتها است ساخت و سازها بر روی گسلها و در مناطق زلزله خیز، مناطق با خطر فروریزش و فرونشست ، ساکنان را دچار ترس و نگرانی از وقوع لحظه ای آسیبها و حوادث مختلف کرده ، حالا رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از ویرایش جدید مبحث ۱۹ مقررات ملی و کنترل ساختمان خبر داده.
به گزارش اتحادیه تعاونی های عمرانی شهر تهران و به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، محمد شکرچیزاده رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، با اعلام اینکه ویرایش جدید مبحث ۱۹ مقررات ملی و کنترل ساختمان به تصویب وزیر راه و شهرسازی رسید و به زودی ابلاغ میشود از راه اندازی سامانه پایش انرژی در آینده نزدیک هم خبر داده.
وی افزود، هفته گذشته تفاهمنامه همکاری با سازمانهای مرتبط از جمله سازمان نقشه برداری ، در موضوع مدیریت بحران به امضا رسید. با توجه به اینکه سازمان نقشه برداری، امکان تصویربرداری، GPS و امکانات ماهواره ای را دارد برای موضوعاتی همچون فرونشست، جابه جایی زمین به واسطه فشارهای تکتونیک و موضوع تغییراتی که در دو سمت گسل ها اتفاق می افتد می تواند موثر واقع شود.
شکرچیزاده گفت: بند ض ماده ۱۴ قانون جدید مدیریت بحران، مسئولیتهایی را برعهده مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نهاده است که این مسئولیتها در تعامل و همکاری با سازمانهای دیگر از جمله سازمان زمینشناسی، سازمان نقشهبرداری، پژوهشگاه زلزله و دانشگاهها و با تامین مالی سازمان برنامه و بودجه و سازمان مدیریت بحران، انجام و پیگیری میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران توضیح داد: افتتاح سامانه پایش انرژی هم میتواند به اهدافی که در مبحث ۱۹ مقررات ملی و کنترل ساختمان دنبال میکنیم کمک کند. وی گفت ، برنامه ریزی ها به گونه ای است تا این سامانه به زودی راه اندازی شود .
گفتنی است، در بند ض ماده ۱۴ قانون جدید مدیریت بحران کشور آمده است، وزارت راه و شهرسازی (مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی) موظف به موارد زیر است:
۱- با رعایت ضوابط شورایعالی معماری و شهرسازی، نقشه حریم گسلها را با اولویت کلانشهرها به همراه دستورالعملهای فنی نحوه ساختوساز در حریم گسلها تهیه کند.
۲- نقشههای پهنهبندی خطر زلزله، خطرپذیری (ریسک) لرزهای در سطوح ملی، استانی و شهری را تهیه و تصویب کند و نقشههای طرحهای تفصیلی شهری را بر آن اساس مورد بازبینی قرار دهد.
۳- سامانههای پاسخ سریع زلزله را از طریق توسعه شبکه ملی شتابنگاری کشور در کلانشهرها راهاندازی کند.
۴ – مناطق (زونهای) با خطر فروریزش و فرونشست را با در نظرگرفتن اثرات قنوات، گودبرداری، حفاریهای زیرسطحی و مواردی از این قبیل در حوزههای شهری و در مسیر سامانههای حمل و نقل جادهای و ریلی و در فرودگاهها و بنادر تعیین و تمهیدات مهندسی در خصوص مقابله با فروریزشهای شهری و فرونشست زمین را با هدف تدوین ضوابط و آییننامههای مرتبط فراهم کند.
۵- ارزیابی ایمنی ساختمانهای مهم و بلندمرتبه با کاربریهای مختلف را با اولویتبندی کلانشهرها در برابر آتشسوزی، زلزله، فرونشست و فروریزش زمین انجام دهد.
۶- ارزیابی آسیبپذیری و اولویتبندی نشانهای (المانهای) حمل و نقل هوایی، دریایی، ریلی و جادهای را از دیدگاه خطر زلزله، فرونشست، فروریزش زمین با هدف شروع اقدامات اجرائی و ارتقای تابآوری آنها انجام دهد.
۷- با همکاری وزارتخانههای نفت، نیرو و ارتباطات و فناوری اطلاعات، قرارگیری شریانهای حیاتی و مجموعههای مرتبط با سازمانهای دولتی و شرکتها را در حریم گسلها و مناطق (زونهای) با خطر بالای زلزله، فرونشست و فروریزش زمین ارزیابی نموده و موارد را جهت شروع اقدامات اجرائی ارائه دهد.