تاثیر نوسانات بورس بر بازار مسکن
ورود مجدد سرمایه ها به بازار مسکن در صورت ادامه نوسانات منفی در بورس.
بورس و تحولات آن به خصوص ، کاهش شاخص سهام و بازدهی منفی بورس در روزهای اخیر، سرمایه گذاران به ویژه مردم عادی را نگران کرد. این موضوع به نگرانی اقتصادی و اجتماعی تبدیل شده. آمارها نشان میدهد بیش از ۲۰ درصد شاخص بازار سهام، افت ارزش داشته است.
به گزارش اتحادیه تعاونی های عمرانی شهر تهران و به نقل از دنیای اقتصاد سعید اسلامی بیدگلی عضو شورای عالی بورس ، درباره تاثیر نوسانات شاخص و بازدهی بورس بر بازار مسکن می گوید، هرچند از نگاه گروهی از سرمایهگذاران، بازدهی بازار مسکن ، پس از یک دوره باید به میزان بازدهی در بازار سرمایه برسد، اما در این موضوع، موج و شدت ورود پولها از بورس به بازار مسکن مهم است.
به گفته وی اگر سیاستگذاران تصمیم درست و به موقع برای بازار سرمایه بگیرند، احتمال جابهجایی حجم زیادی از نقدینگی بین بازار کاهش پیدا میکند؛ در غیر اینصورت،اگر سرمایه زیادی از بورس خارج شود، انتظار ورود سرمایه به بازار مسکن وجود دارد.
با این حال با توجه به ویژگی بازار مسکن، موج ورود نقدینگی به این بازار متفاوت خواهد بود. یک ویژگی بازار مسکن آن است که هیجانات سایر بازارها با یک تاخیر زمانی و در یک دوره بلندتر به این بازار منتقل میشود. دوم آنکه حضور سرمایهگذاران در این بازار نیازمند نقدینگی بالا است. علاوه بر این دو ویژگی، شرایط کنونی بازار مسکن که به یک دوره رکود معاملاتی وارد شده است بر تصمیمگیری سرمایهگذاران موثر خواهد بود.
این عضو شورای بورس افزود، شارژ نقدینگی در بخش ساخت وساز می تواند از اثرات مثبت احتمالی بورس املاک و مستغلات باشد، اما با توجه به ماهیت بورس این نگرانی وجود دارد که قیمتها در یک روند رقابتی، افزایش یابد.
این در حالی است که دبیر انجمن انبوهسازان قم میگوید: افت شاخص کلی بورس تاثیری بر بازار مسکن ندارد و ارزان نخواهد شد .
ریشههای هیجان سرمایهگذاری در بازار سهام طی یکسال و نیم اخیر نشان میدهد، رشد تصاعدی جمعیت بورسباز ۷ علت اصلی داشته که مهمترین آن ثبت یکی از بالاترین نرخهای تورم دو سالانه در سالهای ۹۷ و ۹۸ و تشدید انتظارات تورمی و در پی آن ثبت رکورد در نرخ رشد نقدینگی بوده .
سعید اسلامی ، با اشاره به واقعه اخیر بورسی (اصلاح قیمتی رخ داده طی ۱۰ روز اخیر) پس از یک دوره طولانی هیجان رشد شاخص، معتقد است: روند حرکت بازارهای مختلف دارایی به ویژه بازار سرمایه طی ۱۰ روز اخیر پس از یک دوره هیجانی، اقتصاد ایران را در یک «پیچ طلایی» قرار داده است. وی افزود، در صورتی که دولت نتواند تهدید احتمالی را به فرصت تبدیل کند، تبعات آن دامنگیر بازار سهام که میزبان بخش زیادی از سرمایه خانوارهای ایرانی(در حال حاضر بیش از ۱۵ میلیون کد بورس بدون احتساب سهام عدالت)، دولت و سایر بازارها خواهد شد.
این صاحبنظر اقتصادی معتقد است: تبدیل تهدید به فرصت، از طریق اجرای یک تاکتیک طلایی شامل دو اقدام، امکان پذیر است.
نخست آنکه دولت باید بهگونهای حرکت کند که چشمانداز سود متناسب با نرخ تورم و البته بالاتر از بازدهی بازار ارز و طلا برای سهامداران قابل رویت باشد. برای دستیابی به این هدف نیز لازم است از یکسو اوراق دولتی متناسب با نرخ تورم را عرضه کند و از سوی دیگر عرضه اولیهها را ادامه دهد.
در عین حال، سیاستگذار پولی بهعنوان اقدام مکمل باید نسبت به افزایش سود سپردههای بانکی اقدام کند تا اولا ترکیب پول و شبه پول را به یک تعادل برساند و ثانیا درجه سیالیت نقدینگی را کاهش دهد. در نتیجه چنین اقدامی تمایل به سپردهگذاری بانکی افزایش و در مقابل انتظارات تورمی کاهش پیدا میکند.