نهضت ملی مسکن، به ساماندهی بازار مسکن کمک نکرد
خشایار باقرپور گفت: با توجه میزان پیشرفت نهضت ملی مسکن و عدم همکاری دستگاه های مختلف برای تامین زمین و اعتبارات به نظر می رسد تا پایان سال 1402 حدود 100 هزار واحد آپارتمان تامین شود و این عدد با تعهدات میزان مسکن تحویلی در سال هیچ تطابقی ندارد. از این رو می توان نتیجه گرفت اجرای ناقص و ضعیف نهضت ملی مسکن طی یکسال گذشته ساماندهی بازار مسکن را با تاخیر مواجه کرد.
به گزارش ایتوت نیوز، در چند سال اخیر قیمت مسکن در ایران روندی صعودی پیدا کرد، به طوری که در دوره 8 ساله ریاست جمهوری حسن روحانی، قیمت مسکن به 8 برابر رسید و همین موضوع باعث افزایش حباب در بازار مسکن شد. با این حال طی یک سال گذشته نیز قیمت مسکن در تهران همچنان صعودی بوده و از میانگین قیمت هر متر 32 میلیون تومان در پایتخت به 44 میلیون تومان رسید، این گرانی از نگاه کارشناسان اقتصادی ناشی از گرانی مصالح ساختمانی، تورم عمومی و مداخله بانک ها و … در این بازار است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عمرانی تهران در این خصوص گفت: در سال های اخیر یکی از عوامل اصلی که منجر به افزایش قیمت مسکن شد، برهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا بوده است، از آنجایی که نهضت مسکن ملی برخلاف وعده های داده شده تاکنون تاثیری در کاهش نرخ در بازار مسکن نداشته است. طبق آمارهای اعلام شده حدود 120 هزار واحد به مرحله اسکلت و 50 هزار واحد در مرحله سفت کاری و 25 هزار واحد در مرحله نازک کاری قرار دارند و این آمار با در نظر گرفتن اینکه برای یک میلیون و 600 هزار واحد تامین زمین شده و مراحل کسب مجوز را طی می کنند بسیار ضعیف است.
خشایار باقرپور با بیان اینکه وعده دولت برای ساخت یک میلیون مسکن در سال به دلیل وجود موانع متعدد محقق نمی شود تصریح کرد: با توجه به میزان پیشرفت نهضت ملی مسکن و عدم همکاری دستگاه های مختلف در تامین زمین و اعتبارات برای اجرای پروژه های نهضت مسکن ملی به نظر می رسد تا پایان سال 1402 حدود 100 هزار واحد آپارتمان تامین شود و این عدد با تعهدات تعداد واحد تحویلی در سال هیچ تطابقی ندارد.
او با اشاره به اینکه قیمت در بازار مسکن از چسبندگی بالایی برخوردار است و به سادگی کاهش نمی یابد، تصریح کرد: هرچند برخی از مسئولان ادعا می کنند که تورم بخش مسکن واقعی نیست اما از آنجایی که تورم عمومی در کشور صعودی بوده و روی نهاده های تولید مسکن تاثیر بالایی داتشه است، تعداد ساخت مسکن کاهش یافته و این عدم تعادل عرضه و تقاضا هم باعث شده تا قیمت ها در بازار بالا برود و تا زمانی که این روند کنونی ادامه داشته باشد نباید انتظار داشت قیمت مسکن تعدیل شود.
او با اشاره به اینکه بازار مسکن دچار رکود تورمی شده اظهار کرد: بسیاری تصور می کردند که قیمت مسکن قرار است سقوط آزاد داشته باشد، اما این اتفاق نیفتاد و نتیجه آن چیزی جز این نبود که هم بازار دچار رکود شد و هم تورم را تجربه کرد.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عمرانی تهران با تاکید بر اینکه سرمایه گذاری در بازار مسکن در یک سال اخیر به حداقل ممکن رسیده بود، گفت: وقتی سرمایه گذاری در بازار مسکن وجود نداشته باشد این مساله به فاصله عرضه و تقاضا دامن می زند و از آنجایی که این مساله تحت تاثیر تورم بسیار بالا در هزینه ساخت است، مشکل به این سادگی قابل حل نبوده و حتی ارائه تسهیلات به متقاضیان مسکن هم نمی تواند پاسخگو باشد، زیرا این موضوع تنها باعث می شود متقاضیانی که قدرت خرید چندانی ندارند بدهکار هم بشوند و این خود یک چالش جدید خواهد بود.