در بازار راکد مسکن که آپارتمانهای فول امکانات و به قیمت رسیده هم بازدیدکنندگان معدودی دارد، فروش آپارتمانهای قدیمی و کهنهساز کار دشواری است. این دشواری از آن جهت است که بسیاری از متقاضیان مسکن حتی حاضر به بازدید فایلهای قدیمی نیستند.
با این حال واسطههای ملکی میگویند همواره در بازار مسکن یک گروه از متقاضیان سراغ آپارتمانهای به اصطلاح کلنگی را میگیرند و اولویت آنها برای خرید، همین واحدهاست.
به گزارش ایتوت نیوز،بررسی فایلهای موجود ثبت شده در موتورهای جستوجوی ملکی حکایت از غلبه آپارتمانهای قدیمیساز نسبت به واحدهای سرپا با سن بنای یکرقمی دارد. طی هفتههای اخیر تعداد آپارتمانهای فروشی با سن بنای بیش از ۲۰ سال رو به افزایش بوده و این موضوعی است که جستوجوگران ملک که هر روز آگهیهای ملکی در نیازمندیهای آنلاین را چک میکنند، به آن پی بردهاند.
هرچند قیمت مناسب این فایلها راهی پیش روی متقاضیان کمبنیه مسکن برای خانهدار شدن باز میکند، اما وجود یک نقص عمده در این واحدها سبب میشود تمایل به خرید این واحدها نسبتا کم باشد.
این نقص کلیدی «نداشتن آسانسور» در ابنیه قدیمی است که سبب میشود بسیاری از متقاضیان مسکن حتی حاضر به بازدید از این قبیل املاک کهنهساز نباشند.
با وجود این واسطههای ملکی میگویند اگرچه فروش واحدهای مسکونی قدیمی دشوارتر از آپارتمانهای نوساز و میانسال است، اما در عین حال این واحدها نیز همواره مطلوب یک گروه از متقاضیان خرید مسکن است و آن، سرمایهگذاران ملکی هستند که در کوتاهمدت برنامهای برای تبدیل ملک خود به نقدینگی ندارند و در نتیجه به راحتی میتوانند املاک قدیمی را با حداقل قیمت ممکن خریداری کنند.
دست بالا در معاملات آپارتمانهای قدیمی به طور معمول در اختیار خریدار بوده و قدرت چانهزنی او در این قبیل معاملات به مراتب بیشتر از خرید واحدهای فول امکانات و آماده سکونت است. از طرفی ارزش این سرمایهگذاری با توجه به چشمانداز ساختوساز در آینده نه چندان دور، میتواند به مراتب بیشتر از آنچه در لحظه اول مینماید باشد.
کوچ مستاجران به مناطق جنوبی تهران
مقیمی یکی از مشاوران املاک در منطقه 12 تهران با بیان اینکه زمانی که نرخ خرید وفروش مسکن در بازار افزایش یابد به طور قطع نرخ اجاره هم روند رو به رشد پیدا خواهد کرد گفت: اجاره بها به طور معمول در نیمه دوم سال افزایش نمی یابد اما در حال حاضر بسیاری از مالکان حاضر به رهن کامل واحد خود نیستند و بسیاری از آنها اجاره ماهیانه با نرخ های بسیار بالا درخواست می کنند.
محسنی یکی از مستاجران در منطقه 13 نیز می گوید: نرخ های اجاره آنچنان در محلات منطقه 13 افزایش یافته که واحدی کوچک متراژ هم با رهن 300 میلیون تومان پیدا نمی شود و این باعث شده که به فکر کوچ به مناطق پایین تر شهر باشیم.وی گفت: دولت اعلام کرده بود که قرار است طرح ارزان سازی و افزایش تولید مسکن برای کنترل بازار را در دستور کار خود قرار دهد اما به نظر میرسد اجرای این طرح به امسال نرسد.
افزایش 3.7 درصدی نرخ اجاره
بازار اجاره امسال در مقایسه با سال گذشته از روند رشد قیمت کمتری برخوردار است به طوری که طبق آمار بانک مرکزی در بخش اجاره نیز قیمتها در آبان سال 1401نسبت به مهرماه همین سال 3.7 درصد افزایش یافت.
نرخ اجاره بها در مقایسه با آبان سال گذشته 39.1 درصد و در 12 ماهه منتهی به آبان امسال 31.3 درصد رشد داشته است.تورم اجاره بها در ماه گذشته (مهرماه) در سه شاخص رشد ماهیانه، نقطه به نقطه و سالیانه به ترتیب 6.1 درصد، 36 درصد و 31.1 درصد اعلام شد.مرور وضعیت بازار مسکن کل کشور در هشت ماه گذشته حاکی از آن است که رشد ماهیانه قیمت مسکن در اردیبهشت 2.5 درصد، خرداد 2.3 درصد، تیرماه 3.8 درصد، مردادماه 2.8 درصد، شهریورماه 3.5 درصد، مهرماه 6.1 درصد و آبان 3.7 درصد بوده است.میزان رشد ماهیانه نرخ اجاره در کل کشور نیز در اردیبهشت 2.5 درصد، خرداد 2.3 درصد، تیر 3.8 درصد، مرداد 2.9 درصد، شهریور 3.5 درصد، مهر 6.1 درصد و آبان 3.7 درصد اعلام شد.